Amiben segítek


Női szerep fejlesztése:
A női lét, amellett, hogy sok szépséget, számos dilemmát, lehetséges konfliktushelyzetet rejt magába. Egyes időszakokban tapasztalhatja úgy az ember, hogy valahogy nem érzi jól magát a bőrében nőként, és ilyenkor segítséget igényel annak kibogozásában, merre tovább, mit érdemes magában erősítenie, mit kell háttérbe szorítani. Szexualitás, menseshez, testhez való viszony, gyermekvállalás, vetélés, idősödéssel járó krízis, és sok más kérdés kapcsolódhat ehhez a területhez.
Szorongás, stresszkezelés:
A szorongás oka szinte bármi lehet. Félhet az ember a jövőtől, attól, elég jó-e ahhoz, hogy megfeleljen különféle élethelyzetekben, szoronghat az emberi kapcsolatai miatt. Lényeg, hogy megtanuljunk a számunkra ingoványosabb területeken is járni, kifejlesszünk olyan készségeket, amelyekkel megszelídíthetők a démonok.
Önértékelési zavarok:
Napjainkban olyan sokféle kihívást állítanak elénk, hogy a legtöbb ember elbizonytalanodik: ezeknek mind meg tud-e felelni. Elég jó vagyok-e különféle szerepeimben (párként, szülőként, alkalmazottként, főnökként, stb.), elég hatékony vagyok-e, eléggé jól nézek-e ki, értékes vagyok-e, azt az utat járom-e, ami igazán nekem való? Velem van-e a baj, ha valami nem tökéletesen működik az életemben? Ha túl sok a gyötrő kérdés, ne kínozzuk magunkat, forduljunk segítségért!
Kapcsolati problémák:
Párkapcsolat, családi kapcsolatok, általánosságban emberi kapcsolatok. Ezek azok a terepek, amiken egész életünkben tanulunk, fejlődünk. Talán senki sincs, aki azt állítaná, neki tökéletesek a kapcsolatai, és már nincs semmi tennivaló velük. Meg kell tanulnunk érteni a másikat, és úgy kifejezni magunkat, hogy kapcsolódni lehessen hozzánk. Ez hosszú, talán egész életen át tartó folyamat. Olykor elakadunk ebben, ilyenkor jó, ha kapunk külső visszajelzést, útmutatást.
Kríziskezelés:
Krízisbe kerülhetünk, mert olyan nehézséggel állunk szemben, aminek megoldására úgy érezzük, egyszerűen nincs elég erőnk, eszközünk. Váratlan veszteség, trauma okozhat krízist, de egy új életszakasz túl nehéznek tűnő kihívásai is. Krízis lehet a halál, de a születés is. Egy új helyzet, amiben elveszettnek érezzük magunkat. Mikor azt tapasztaljuk, kicsúszott lábunk alól a talaj, jó mielőbb segítséghez fordulni.

Identitásválság:
Stabil, kiérlelt identitás szükséges ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Nemi identitás, szexuális orientáció, hitbeli identitás, szerepeink összeegyeztetése... Ki vagyok én – ez a kérdés, és a válasz keresésében gyakran eltéved az ember, mint egy labirintusban. Vannak olyan életszakaszok, amikor különösen könnyen megtörténik ez, mint a kamaszkor, vagy az élet dereka, de bármikor szembesülhet vele az ember: nem tudja, ki is ő, és mi az, ami igazán fontos számára.

Döntési helyzet...
Milyen munkát válasszak, szakítsak, vagy együtt maradjunk, megosszam-e a titkomat, maradjak vagy menjek… Végtelen azoknak az égető kérdéseknek a száma, ami megrémiszthet a tétje miatt. Ilyenkor jó megbeszélni egy külső, elfogulatlan személlyel, akinek egészen biztosan más szempontjai lesznek, mint a családtagoknak, barátoknak
Címkék: ,